2 Mart 2017 Perşembe

Bir Boğaziçi Semti; Kuzguncuk

İstanbul'da dokusuyla, tarihi ile, sevimliliği, şirinliği ve daha bilmem kaç sebepten en sevdiğim semtlerden biri olan Kuzguncuk'tayız. ❤❤❤

Kuzguncuk , Boğaz'ın Anadolu kıyısında Üsküdar'a bağlı bir semt. Konu olarak Paşalimanı ile Beylerbeyi arasında yer alır. (Kaynak : Vikipedi)


Kuzguncuk  Üsküdar Rum Ortodoks Kilisesi 
Kuzguncuk’un eski adının “Hrisokeramos” olduğu ve “Altın Kiremit” anlamına gelen bu adın yerleşmeye, II. İustinos(hd 565-578) tarafından yaptırılmış olan, çatısı altın yaldızlı kiremitlerle kaplı bir kiliseden geldiği yazılmaktadır. Kuzguncuk adının kökeniyle ilgili görüşlerden biri, eskiden “Kosinitza” adıyla anılan semtin, bu adının bozularak “Kuzguncuk” olduğu şeklindedir. Evliya Çelebiye göre ise bu ad, II. Mehmed (Fatih) zamanında (1451-1481) buraya yerleşmiş “Kuzgun Baba” adlı bir veliden kaynaklanmıştır. (Kaynak : Vikipedi)

Burası 80'li yılların sonunda TRT'de oynayan Perihan Abla dizisinin çekildiği ev. Perran Kutman ve Şevket Altuğ'un oynadığı, Türk televizyon tarihinin öncü dizilerinden olan bu diziden sonra sokağa da Perihan Abla Sokağı adı verilmiştir. 

Boğaziçi semtlerinin genelinde olduğu gibi Kuzguncuk semtinin ilk yerleşenleri Gayrimüslimler olmuştur. 17. yy kaynaklarında Kuzguncuk Musevi Köyü olarak geçmektedir. (Kaynak : Vikipedi) 
Tvde yayınlanan bir çok dizi burada çekilmiştir. Şu anda oynayan No:309 dizisinin de bazı bölümleri bu civarda çekiliyor. İyi bir dizi izleyicisiyseniz manzara size çok tanıdık gelecektir. 😁😁😁

Kuzguncuk'ta tarihi değeri olan bir bostan (Kuzguncuk Bostanı) bulunmaktadır ve burada Hıdırellez Şenlikleri ile festivaller düzenlenmektedir.

Biz aracımızla geldik ama burada ciddi bir otopark sıkıntısı var. En güzeli Üsküdar ya da Kadıköy'den toplu taşıma ile gelmek. Eminönü'nden kalkan ve Beylerbeyi-Çengelköy iskelelerine uğrayan vapurlar var. Onlarla da gelinebilir.

Kuzguncuk'un denize inen sokakları.
--Devam Edecek--

8 yorum:

  1. İstanbulda hala o kadar güzel yerler var ki umarım bozulmazlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm yıkıcılığımıza rağmen inatla direniyorlar. İnşallah.

      Sil
  2. Ayy benide gezdir bi gün oralarda, karşıyı hiç bilmiyorum ben :)

    YanıtlaSil
  3. çok merak ettiğim, fotoğraflarından hayran olduğum bir semt. Avrupa yakasında oturduğumdan hiç görmek kısmet olmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ulaşımı kolay. Umarım bir fırsat bulur yakında görürsünüz.

      Sil
  4. İnşallah bir sonraki İstanbul gezimde görebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah, gerçekten çok güzel bir yer. Tavsiye ederim :)

      Sil

Hoşgeldiniz! Yorumunuzla bloguma değer kattınız, çok teşekkür ederim🌼🌼🌼