20 Mart 2017 Pazartesi

🎶 Beyoğlu'nda Gezersin 🎶.....

Taksim'e ne zamandır gelmiyordum. Güneşli güzel bir gün de buradayım.
Katlı otoparktan manzara. Arabamı manzaraya karşı park ettim ki ben gelene kadar canı sıkılmasın. 😝

Otoparktan manzara şahane 😎
Fotoğrafları gelişigüzel çekmişim, artık gezi yazılarına ve fotoğraflara daha dikkat edeceğim. 


Beyoğlu İstanbul'un Avrupa yakasında bulan bir ilçe. Eskiden Pera olan adı 1925 yılından itibaren Beyoğlu olarak kullanılmaya başladı ve böyle kaldı.

16. yya kadar bağlık, bahçelik bir alan olan Beyoğlu bu bölgeye yerleşen hıristiyanlar ve elçiliklerden sonra Avrupa kentlerine benzer bir kent görünümüne büründü. (Kaynak: Vikipedi) 

Beyoğlu'nda ilk yerleşimler Tünel ile Galatasaray arasında ki cadde ve sokaklarında olmuştur. 18.yy da burada Fransız, İngiliz, Hollanda, Rusya, İsveç, İspanya v.s. gibi ülkelerin diplomatlarının kışlık malikaneleri bulunmaktaydı. (Kaynak: Vikipedi) 

Taksim Meydanı
Şu hali eski halini bilenlerin içini sızlatıyor. 
Beyoğlu'nun gelişmeye başlaması 19.yy da olmuştur. Osmanlı Devleti'nin dış ticarette büyümesi sonucu Beyoğlu uluslararası bir ticaret merkezi olmuştur. Bu dönemde bahçeli evleri ile hala bir banliyö görünümündeydi. (Kaynak: Vikipedi) 

Taksim Meydanı
Cumhuriyet Anıtı
19.yy ın ikinci yarısında Galatasaray ile Taksim arası gelişti. Beyoğlu, artık kapitülasyonların koruması altındaki yabancıların, tüccarların, bankerlerin, armatörlerin ve kozmopolit bir çevreye yerleşmek isteyen zenginlerin Paris modasını taklit ederek yaşadıkları bir yer olmuştur. Yüzyılın sonunda, burada, Paris'in en ünlü sahne oyunlarını aynı zamanda gösteren üç tiyatro vardı. Bu tarihte, modern toplumun gereksinim duyduğu tramvay, gaz, su gibi altyapı hizmetleri sağlanmıştı.  (Kaynak: Vikipedi) 

Cumhuriyet Anıtı
1913'de ilk elektrikli tramvayın Beyoğlu'nu Şişli'ye bağlaması Galatasaray-Taksim arasını, Tünel-Galatasaray arasına göre daha merkezi bir duruma getirmiş, Beyoğlu'nun en kolay ulaşılabilir ve gözde yeri yapmıştır. Bu dönemde Beyoğlu'nun çevresindeki semtlerde çağdaş binalar yapılmış ve yeni semtler gelişmiştir. 20. Yüzyılın başlarında Beyoğlu'nda da yapılan apartmanların cephelerinde Art Nouveau üslubu uygulanmıştır.  (Kaynak: Vikipedi) 

Cumhuriyet Dönemi'nde 1950'lere kadar yabancılardan ve onlar için çalışan azınlıklardan boşalan yerlere, yeni yetişen Türk iş adamları ve Beyoğlu yakasını kentin en çağdaş semti bilen aydın Türkler ilgi gösteriyorlardı. Sinema ve tiyatroları, lokanta ve pastaneleri, sanat galerileri ve mağazalarıyla hala kentin en seçkin semti idi. 1950'lerden sonra, kırsal göç ve hızlı kentleşme sonucu İstanbul'un aşırı büyümesi, yeni semtlerin gelişmesi, eğlence kuruluşlarının, ticaretin ve zengin ailelerin bu yeni gelişen çağdaş alt merkezlere dağılımı ve toplumun kültürel değişimi Beyoğlu'na olan ilgiyi azalttı.

İstiklal Caddesi
Buram buram tarih kokan cadde.
Galatasaray
Beyoğlu sanat ve eğlencenin İstanbul'da ki merkezidir.

Tekrar otoparktayım. İstanbul'un dayanılmaz trafiğine karışarak eve dönme vakti.


4 yorum:

  1. İstanbul özlemim biraz gitti senin sayende canım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman yeni yazılarım tüm özleyenlere gelsin :) Beğenmene sevindim canım ♥

      Sil
  2. ahhh en sevdiğim yeeer :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz! Yorumunuzla bloguma değer kattınız, çok teşekkür ederim🌼🌼🌼