12 Aralık 2019 Perşembe

#sevdailegeziyorum Kadırga Turu

İstanbul'u iyi bilirim, çocukluk zamanlarımdan beri birçok yerini görmüşümdür. Kadırga taraflarını ise hiç bilmediğimi farkettim. Bir de nedense tehlikeli bir yer diye kalmış aklımda. Fotoğraf kursuna başladıktan sonra buralara fotoğraf gruplarının sık sık geldiğini farkettim. Ve Kadırga keşfimiz böyle başladı.
Gedikpaşa
Kadırga'ya gelmek için Sirkeci'den tramvaya bindik ve Çemberlitaş durağında indik. Yolun karşısına geçip ilk sokaktan girdik ve Gedikpaşa'dan aşağıya doğru indik. Gedikpaşa tarihi semtlerden. Bir zamanlar İstanbul'un ayakkabıları ve çantaları burada üretilirdi. Şimdilerde harabeye dönmüş tarihi binalarla dolu bu semt bir zamanlar İstanbul'un güzide semtlerindenmiş. 
Kadırga
Kadırga
Kadırga Fatih ilçesine bağlı bir semt. Bizansın en eski limanı buradadır. Peki Kadırga denilince aklınıza ne geliyor ilk olarak? Benim maalesef Seda Sayan yani nam-ı diğer Kadırgalı Aysel:) 

Kadırga

Kadırga
Eski evlerle dolu sakin bir semt aslında Kadırga. Mahalle kültürü burada hala yaşıyor. Burası da restore edilmiş evleri ile çok güzel bir sokak.  

Sultanahmet
Bir ara sokaklarda kaybolup Sultanahmet'e çıktık sonra farkedip başka sokaklardan saldık kendimizi Kadırga yollarına :) 

Kadırga

Kadırga
Kadırga'nın tarih kokan sokaklarında kaybolduk. Burası gerçekten çok güzel. Küçük Ayasofya Caddesi'ndeyiz. 

Kadırga

Kadırga

Küçük Ayasofya Camii
Küçük Ayasofya Camii... Kilise olarak inşa edilen yapının asıl ismi Sergios ve Bakhos Kilisesi idi. Doğu Roma İmparatoru I. Jüstinyen ve karısı Theodora tarafından 527 senesinde yapımına başlanan kilisenin inşaatı 532 yılındaki Nika Ayaklanması sırasında zarar görünce ancak 536 yılında tamamlanabilmiştir. Fatih Sultan Mehmet döneminde kilise olarak kullanılmaya devam edilen yapı II. Bayezid döneminde kimilerine göre 1497 kimilerine göre ise 1504 yılında sarayın Bâbüssaâde Ağası (Kapı Ağası) Hüseyin Ağa tarafından camiye çevrilmiştir. Küçük Ayasofya adı yapının camiye çevrilmesinden önce asıl Ayasofya ile olan benzerliği sebebiyle mahalle halkı tarafından verilmiştir. 

Kadırga

Sokollu Mehmet Paşa Camii
Sokollu Mehmet Paşa Camii'ne geldik.. 



Caminin bahçesindeki tatlışlar :)

Sokollu Mehmet Paşa Camii

Sokollu Mehmet Paşa Camii
Sokollu Mehmet Paşa Camiini II. Selim'in kızı ve Sadra­zam Şehit Mehmet Paşa'nın zevcesi olan Esmahan Sultan H.979/M.1571 yılında, kocası adına yaptırmıştır.  Cami,  Sultanahmet meydanından Kadırga'ya inen yo­lun üzerinde, oldukça eğimli bir mevkide ve Bizans Devrinin Aya Anastasia Kilisesi­nin bulunduğu yerde inşa olunmuştur. Sokullu Camii, Mimar Sinan'ın en güzel eser­lerinden biridir. Dış Avlusu olmayan ca­miin iç avlusuna Kuzey Kapısından merdi­venlerle girilir. Bu avlunun üç tarafı revaklar ve bunların gerisinde yer alan üzer­leri Kubbeli 16 medrese odası ile kuşatıl­mıştır. Revakları Kubbeye bağlayan ke­merler, önemli bir mimari tarzı simgele­mektedir. Merdivenle çıkılan girişin üze­rindeki dershane ile yan girişlerdeki müez­zin ve kayyım odaları bu avluya değişik bir hava vermektedir. Ayrıca avlunun ortasın­da, sütun ve mermer şebekeleri sanatkârane işlenmiş, kubbeli bir şadırvan bulunmaktadır.
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Biz Kadırga'ya bir haftasonu çok erken saatlerde geldik ve o kadar çok gezdik ki bu post bu gezinin 1/3'ünü içeriyor. Bu yazı Fotoğraf Müzesi ve Sultanahmet turu ile devam edecek.
🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈
Harika fotoğraflar paylaştığım instagram hesaplarımı takip ederseniz sevinirim;

17 yorum:

  1. Kadırga denince benim de aklıma ilk Seda Sayan geldi:) Tarihi bir yer. Gezmek için ideal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seda Sayan gelmese iyiymiş :) Çok güzel semt, görülmesi lazım.

      Sil
  2. Fotoğraflara tek kelimeyle bayıldım. İstanbul'da doğup büyüdüm ama Kadırga'ya hiç gitmedim, sanki başka bir zamanda kalmış orası, eski türk filmleri için yapılmış ve unutulmuş gibi.
    Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ben de aynı şekilde ve İstanbul'u da genel olarak iyi bilirim ama buraya yolum hiç düşmemiş. Görmenizi tavsiye ederim :)

      Sil
  3. keyifli bir paylaşım olmuş..
    https://zoomlabakalimm.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. burası benim de hiç bilmediğim bir semt..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzelmiş ön yargı ile gittim ama çok beğendim :)

      Sil
  5. Ne kadar güzel kareler, ben de gezmiş kadar oldum bakarken :)

    YanıtlaSil
  6. anaaa ben de bilmiyom yaa gedikpaşa kadırga ve tarih oley saool :)

    YanıtlaSil
  7. İlk fotoğraf korku filmi setini anımsattı bana mahalle kokuyor ama birbirine bağlı samimi bir ortam olduğuna eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metruk binalar var ama korku filmi gibi de değil. Çok güzel görmenizi tavsiye ederim.

      Sil
  8. fırsat bulunca mutlaka gıdecegım :)

    YanıtlaSil
  9. ya ben eski mahalle ilşkileri olan yerleri özlüyorum sanki.. bu kopuk hayat sıkıcı.. ne güzel yermiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet güzeldir komşuluk ilişkisi olan mahalleler. Çok güzel, tavsiye ederim.

      Sil

Hoşgeldiniz! Yorumunuzla bloguma değer kattınız, çok teşekkür ederim🌼🌼🌼