27 Ekim 2019 Pazar

Okudum; Huzursuzluk - Zülfü Livaneli

Huzursuzluk - Zülfü Livaneli
İstanbul’un kargaşası içinde sıradan bir yaşam süren İbrahim, çocukluk arkadaşı Hüseyin’in ölüm haberi üzerine doğduğu kadim kent Mardin’e gider. Onun, önce sevdaya sonra ölüme yazılmış, Mardin’de başlayıp Amerika’da sona ermiş hayatını araştırmaya koyulur. Böylece âdeta bir girdabın içine çekilir, tutkuyla ve hırsla gizemli bir kadının peşine düşer. 
 
Harese nedir, bilir misin? Develerin çölde çok sevdiği bir diken var. Deve dikeni yedikçe ağzı kanar. Tuzlu kanın tadı dikeninkiyle karışınca bu, devenin daha çok hoşuna gider. Kanadıkça yer, bir türlü kendi kanına doyamaz… Ortadoğu’nun âdeti budur, tarih boyunca birbirini öldürür ama aslında kendini öldürdüğünü anlamaz. Kendi kanının tadından sarhoş olur.
 Mardinli Hüseyin ile IŞİD zulmünü misliyle yaşamış Ezidi kızı Meleknaz’ın ve kelamın çocuklarının hikâyesi... Livaneli okuru, sevda ile acının iç içe geçtiği bir Ortadoğu gerçeğiyle buluşturuyor.
(Tanıtım Yazısından)
Zülfü Livaneli kitaplarını sever misiniz? Ben kitaplarını çok severim.. Huzursuzluk akıcı, güzel kurgulanmış, bir solukta okunan bir roman. Bittiğinde yarıda kalmış, biraz daha uzun olmalıymış hissi veriyor, merakta bırakıyor.
Işidin elinden kaçan Ezidileri anlatıyor Huzursuzluk. Yanıbaşımızda yaşandığını bildiğimiz bu zulüm nedeni ile kitaptan etkilenmemek mümkün değil. 
Harese nedir, bilir misin? Develerin çölde çok sevdiği bir diken var. Deve dikeni yedikçe ağzı kanar. Tuzlu kanın tadı dikeninkiyle karışınca bu, devenin daha çok hoşuna gider. Kanadıkça yer, bir türlü kendi kanına doyamaz… Ortadoğu’nun âdeti budur, tarih boyunca birbirini öldürür ama aslında kendini öldürdüğünü anlamaz. Kendi kanının tadından sarhoş olur. Bunun gibi kitap da bir çok vurucu cümle mevcut.. 
Kadim kent Mardin ve Ezidiler hakkında çok güzel detaylar veren bu kitabı, Meleknaz ve Hüseyin'in hikayesini okumanızı tavsiye ederim. 
📕📔📕📔📕📔📕📔📕📔📕📔
Harika fotoğraflar paylaştığım instagram hesaplarımı takip ederseniz sevinirim;

14 yorum:

  1. Zülfü Livaneli galiba iyi bir yazar. Sadece ismi yüzünden bu kadar popüler değil. Başlamayı düşünüyorum kitaplarını okumaya.

    YanıtlaSil
  2. Tavsiye ederim. Serenad kitabından başlamanızı öneririm..💐

    YanıtlaSil
  3. hıms hiç okumadım ama annem çok seviyo bu yazarıııı :)

    YanıtlaSil
  4. güzel kitaptı, biraz daha konuya odaklanıp dallandırmasa mıydı :D bir de niye aşk olmak zorunda dedirtti bu kitap bana , illa gerekli midir yani, bir kadını görünce aşık olmak ona insan olarak yaklaşamamak mümkün değil midir, neden?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biraz dallanıp budaklandırmış ama yine de çok güzeldi :)

      Sil
  5. Livaneli romanlari harikadir. Okudugum kitaplarinin hepsi cok guzeldi. Bu kitabini okumadim daha. Ama Okunacaklar listesindedir.
    Selamlar. ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu da çok beğeneceksin diye düşünüyorum. Sevgiler selamlar :)

      Sil
  6. Kitaplığımda duruyor bu kitap çok merak ederek aldım ama vakit bulamadım okumak için 😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de öyle bir sürü kitabım var. Umarım okumaya fırsatımız olur hepsini :)

      Sil
  7. okudum, genellikle hoşuma gider Livaneli. dili hafif gelir, işlediği konular da dişe dokunur konulardır. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok severim. Teşekkürler yorum için:)

      Sil
  8. yazarın kitapları çok seviliyor henüz okumadım :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz! Yorumunuzla bloguma değer kattınız, çok teşekkür ederim🌼🌼🌼