23 Ekim 2017 Pazartesi

@mutfaktaugurvar - Gambilya (Bodrum Favası)


Müjde! Blogumda artık yeni bir köşe ve konuk yazarım var. Konuk yazarım @mutfaktaugurvar eski bir iş arkadaşım. Çok güzel yemekler yapıp, harika masalar kurduğu için, bu güzel yemeklere artık ayrı bir instagram hesabı açması ve tariflerini paylaşmasına dair yapılan arkadaş baskılarına dayanamadı. Bildiğimiz tatlara farklı dokunuşlar demiş yemekleri için, hesabını incelerseniz anlayacaksınız çok doğru bir tanımlama olduğunu.
Mutfakta Uğur Var'dan seçtiğimiz ilk tarifimiz Gambilya (Bodrum Favası) . Gambilya'yı bilmeyenler vardır belki. Gambilya, Bodrum taraflarında yetişen ve Bodrum baklası olarak geçen mercimekten biraz daha büyük bir bakliyat. Muğla civarında yabani bezelye diye de biliniyor, çorbası da yapılıyor bu yörede.

@mutfaktaugurvar - Gambilya (Bodrum Favası)
Gambilya (Bodrum Favası)
Malzemeler:
350 gr Gambilya
3 su bardağı su
1 adet soğan
2-3 adet sarımsak
75 ml (3-4 çorba kaşığı) zeytinyağı
3 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 demet dereotu
1 adet limonun suyu ve 1 çay kaşığı rendesi
tuz
Üzeri için:
1 adet soğan
2 çorba kaşığı esmer şeker
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Gambilya derin bir kase içine konur, üzerine su ilave edilir ve bu su içinde bekletilir, suyu süzülür, yıkanır ve tencereye alınır.
@mutfaktaugurvar - Gambilya (Bodrum Favası)
Soğan dörde bölünerek gambilyaların üzerine konur. Ayrı bir tavaya iki çorba kaşığı zeytinyağı konur ve sarımsaklar kokuları çıkana kadar bu yağda hafifçe kavrulur. Sarımsaklı karışım, şeker ve tuz da gambilyalara ilave edildikten sonra üzerine ölçülü suyu eklenip haşlanmaya bırakılır. Haşlanan, iyice yumuşayan ve suyunu tamamen çeken gambilyalar rondo veya el blenderı ile püre haline getirilir. (fazla suyu kalırsa, bu su süzülür.) Bu karışıma geri kalan zeytinyağı, zerdeçal, limon suyu ve rendesi de ilave edilerek, hepsi birlikte iyice karıştırılır ve bir kaba alınır.
Soğuyup, donması beklenir.
Üzeri içinse
Soğan piyaz soğanı gibi doğranır, tavaya şeker ve zeytinyağı ilave edilip, karamelize edilir. Soğuyan ezmenin üzerine konur, kapari tane ve yaprakları ile süslenir.

Not: Ezme çok kuru olursa biraz daha zeytinyağı ve limon eklenebilir.

Afiyet olsun.😋😋😋
--------------------------------------------------
@mutfaktaugurvar  ı instagramdan takip etmeyi unutmayın. 💓
--------------------------------------------------
Instagram hesaplarımı takip ederseniz sevinirim;

22 yorum:

  1. Gambilya ifadesini ilk kez duyuyorum.Hem bilgilendirici olmuş,hem de güzel bir yemek tarifi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yeni öğrendim, teşekkürler :)

      Sil
  2. hımm ilk duyuyorum ama güzel görünüyor , ellerinize sağlık denenir D:

    YanıtlaSil
  3. hımmm fava biliyoz seviyoz tabi de gambilya bilmiyodum :) bakla veya mercimekten yapılıyo galiba, baklası daha tutuluyodu herhalde. hım bunu da bir denemeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fava bakladan yapılıyor. Gambilya bulursak bunu da deneriz :)

      Sil
  4. Gambilya ismini ilk kez duydum, çok de sevdim, ellerinize sağlık, nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
  5. baak son yazıma amaaa :)

    YanıtlaSil
  6. Deep Tone'un yazısında sizden bahsettiğini okudum ve ziyaretinizdeyim. Merhaba :)

    İzleyiciler hanesindeki sorun sizde de mevcut. Dolayısıyla istense de İzleyici olunamıyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoş geldiniz :) İzleyici hanesi düzelmiş ben blogla ilgilenene kadar. Çok teşekkürler yorum için de :)

      Sil
  7. Bende ilk defa duyuyorum ama leziz görünüyor emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba demeden geldim:) bloğunuzu izlemeye alıyorum , blogum ilginizi çekerse banada beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hoşgeldiniz :)
      Yorumunuzu ilk okuduğumda blogunuza geldim ama izleyiciler sekmesini bulamadım.. Bugün tekrar baktım ve takibe aldım.
      Sevgiler

      Sil
  9. Hakkaten ilginç bir tarif olmuş, ama güzel görünüyor tam kıvamında:)))

    YanıtlaSil

Yorum bıraktığınız için çok teşekkür ederim.
(Yorumlarınıza lütfen link eklemeyin, yorumlarınıza link eklediğinizde yayınlanmayacaktır. GFC hesaplarınıza bloglarınızı eklerseniz isminize tıkladığımızda bloglarınıza ulaşabiliyoruz.)